Skab ro i maven med en tilstandsrapport

Over de sidste to år har mange boliger skiftet ejer. Nogle af dem, der har solgt deres bolig, har fået udarbejdet en tilstandsrapport, mens andre ikke har. Dem, der ikke har, risikerer at stå til ansvar for de fejl som køber opdager op til 10 år efter overdragelsen, hvilket kan være en dyr fornøjelse.

Alle ejertyper er inkluderet

Du kan få lavet tilstandsrapporter af både hus, ejerlejlighed, sommerhus og andelsbolig, der beskytter dig som sælger. Det giver endvidere den fordel, at din bolig bliver mere attraktiv. Ved at inkludere tilstandsrapporter i salgsopstillingen, skabes der en større troværdighed, da det ikke virker til, at der er skjulte mangler og fejl. Kort sagt en større gennemsigtighed for køber.

Sikr dig selv mod store efterkrav

Hvis du står og skal fraflytte din bolig, kan det være en rigtig god idé at få lavet en tilstandsrapport. Du får ikke bare et overblik over de fejl, som din bolig måtte indeholde, men sikrer dig muligvis mod store efterkrav. Du kan som sælger enten vælge at udbedre fejlene, inden du sælger, eller inkluderer tilstandsrapporten i salgspapirerne, så en eventuel køber kender til dem.

KO, K1, K2 og K3

Omfanget af de skader, der findes i tilstandsrapporten bliver rangeret efter deres alvorlighed. En K0 skade er således en kosmetisk skade, hvorimod en K3 er en kritisk skade. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke fortæller noget om, hvor meget det koster at udbedre en sådan skade. Du kan således sagtens komme til at betale mere for en udbedring af en K2 end for en K3. Det vigtigste er under alle omstændigheder, at du ved, at de er der. Når du har tilstandsrapporten kan du altid gå videre til en håndværker, der kan udbedre skaden og modtage et prisoverslag på det fornødne arbejde.


Du skal som sælger være opmærksom på, at du ikke er helt fritaget for udbedring af fejl, hvis de skulle blive opdaget senere. Det kan derfor være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, der fritager dig for de fejl og mangler, der ikke er en del af tilstandsrapporten.