Er Musen et Skadedyr eller et Kæledyr?

Hvis nogen fortæller dig, at de har mus derhjemme, så rynker du sikkert på næsen. Langt de fleste af os har nemlig den indstilling, at mus er skadedyr. Vores første tanke er altså, at vedkommende har uvelkomne mus rendende rundt på loftet eller lignende. Det kan være utroligt generende, at have mus rendende rundt som skadedyr. De kan gøre en del skade på hjemmet, er mulige smittebærer af diverse sygdomme, og kan selvfølgeligt skabe en hel del ravage i hjemmets køkken.

Men du bør huske på, at en person der har mus derhjemme, også kan ske at holde dem som kæledyr. Musen er nemlig ikke blot at skadedyr: den kan også være et utroligt dejligt kæledyr. Mus er gnavere ligesom hamstere og marsvin er det. Når nu både hamstere og marsvin er udbredte kæledyr, hvorfor skulle en mus så ikke være det?

Vi skal huske på, at det primære problem folk har med mus er, at de gnaver i alt hvad de kan komme i nærheden af. Det er denne evne til at bide sig igennem tykt og tyndt der gør, at de er så svære at holde ude af sit hjem. Det er også den måde de ødelægger hjemmet, og finder frem til alt maden ude i køkkenet. En uvelkommen mus er derfor ganske frustrerende at få på besøg. Men det samme ville gøre sig gældende, hvis en vild hamster, eller et vildt marsvin, kom forbi uden invitation. De er som sagt også gnavere, og de kan derfor skabe nøjagtigt de samme problemer.

Forskellen er selvfølgeligt, at det er meget sjældent, at en vild hamster eller et vildt marsvin invaderer et hjem. Det sker praktisk talt aldrig! Vi taler derfor aldrig om dem som værende skadedyr, da vi kun ser dem i vores hjem, hvis vi selv har valgt at holde dem som kæledyr. Her i Danmark er klimaet og miljøet bare sådan, at mus godt kan leve i det fri. Der er derfor en reel risiko for, at en mus finder dit hjem, og vælger at slå sig ned der, imod din vilje.

Hvis der ikke fandtes vilde mus i Danmark, så ville vi altså heller ikke tænke på mus som skadedyr. De eneste mus der ville være i danske hjem ville så være dem, som folk frivilligt anskaffede sig som kæledyr. Det betyder med andre ord, at mus udelukkende betragtes som skadedyr fordi de trives i den danske natur. Var det ikke tilfældet, ville alle tænke på dem som kæledyr, fuldstændigt på højde med hamstere og marsvin.

I sidste ende er musen altså kun et skadedyr, hvis den ikke er blevet inviteret, og ellers er den et kæledyr. Flere og flere danskere har da også fået øjnene op for, hvor sød og kærlig en mus kan være som kæledyr.